To ciasto z porzeczkami upieczesz w niecałą godzinę. Robi się je na maślance
Dużo porzeczek i dużo kruszonki to sekret tego deseru. A podstawą jest ciasto na maślance, które nie tylko łatwo się robi, ale to jednocześnie ciasto z typu tych, które zawsze wychodzą.
Jak zrobić ciasto z porzeczkami?
Do zrobienia ciasta możesz użyć dowolnych porzeczek lub ich mieszanki. Porzeczki oczywiście trzeba oczyścić z ogonków. Zrobienie samego ciasta nie jest skomplikowane, bo wystarczy tylko zmiksować jaja z cukrem (miksuj aż masa pojaśnienie i będzie puszysta), a potem dodać resztę składników.
Przepis: Ciasto porzeczkowe
Maślankowe ciasto z owocami sezonowymi.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 293 w każdej porcji
Składniki
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 300 ml maślanki
- 1/2 szklanki oleju
- 300 g porzeczek
na kruszonkę:
- 80 g mąki
- 40 g zimnego masła
- 50 g cukru
Sposób przygotowania
- Robienie kruszonkiMasło posiekaj z mąką i cukrem. Wymieszaj wszystko palcami na kruszonkę i odstaw do lodówki bądź zamrażarki.
- Robienie ciastaJajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Dodaj pozostałe składniki: mąkę, proszek, sodę, maślankę, olej. Wymieszaj delikatnie do połączenia składników (najniższe obroty miksera).
- Pieczenie ciastaCiasto wylej do formy (wyłóż ja papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i wysyp bułką tartą). Posyp porzeczkami, następnie kruszonką. Piecz 40 minut w 180 stopniach.
Inne pomysły na kruszonkę
Idealnym dodatkiem do owocowych ciast tego typu zawsze jest kruszonka. W naszym przepisie jest receptura na kruszonkę najprostszą. Jednak możesz tu nieco poeksperymentować. Ważne jest, aby znać zasadę dotyczącą robienia kruszonki, czyli proporcje 2:1:1. To oznacza 2 części mąki, 1 część cukru, 1 część masła (np. 100 g mąki, 50 g cukru, 50 g masła).
W kruszonce możesz zamienić zwykłą mąkę pszenną na inne mąki lub wymieszać ją z dodatkami. Bardzo dobra kruszonka wychodzi na mące migdałowej. Możesz także wykorzystać mąkę owsianą, albo np. wymieszać mąkę pszenną z płatkami owsianymi. Do kruszonki można dodać posiekane orzechy albo płatki migdałowe. Z kolei masło w kruszonce można zastąpić np. olejem kokosowym. Do kruszonki można również dodawać składniki, które podkręcą jej smak. Np. cynamon, odrobinę wanilii czy skórkę otartą z cytrusów.
Kruszonki można zrobić od razu więcej, a to, co zostanie, schować do pojemnika i trzymać w zamrażarce. Mając gotową kruszonkę zrobisz słynny deser o nazwie crumble, czyli owoce zapiekane pod kruszonką. Wówczas wystarczy przesypać owoce do naczynia żaroodpornego, na wierzch dać dużo kruszonki i zapiec. Taki deser doskonale smakuje podany z gałką lodów waniliowych.